Szkło do sprzętu AGD – jakie normy musi spełniać?
Nowoczesny sprzęt AGD to innowacyjne propozycje, które gwarantują funkcjonalność, estetykę, a do tego pełne bezpieczeństwo. Jednym z czynników, który o tym decyduje, jest zastosowanie wysokiej jakości szkła. Jakie parametry musi spełniać taka powierzchnia? Temat ten omawiamy w naszym artykule.
Jakie szkło wykorzystywane jest w sprzętach AGD?
Szkło wykorzystywane w sprzętach AGD to głównie szyby hartowane, poddawane specjalnej obróbce termicznej albo chemicznej, która wzmacnia ich trwałość - hartowniu szkła. Wszystko to sprawia, że powierzchnie te są odporne na uszkodzenia mechaniczne i działanie bardzo wysokich temperatur.
Istotną cechą szkła hartowanego wykorzystywanego w sprzętach AGD jest również fakt, że jest to szkło bezpieczne, pojedyncze, bardziej odporne na uderzenie niż szkło niehartowane. W przypadku uszkodzenia lub zbicia rozpada się na drobne, ale nieostre kawałki.
Szkło w sprzętach AGD – jakie normy spełnia?
Szkło hartowane jest wykorzystywane w sprzętach AGD różnego typu - lodówkach (warstwa zewnętrzna, półki), piekarnikach, pokrywach kuchenek. Aby jednak sprawdzały się w codziennym użytkowaniu muszą spełniać standardy bezpieczeństwa - zarówno według prawa polskiego i unijnego.
Niektóre z norm to m.in.:
- PN-EN 572-9: 2005 (U) Szkło w budownictwie. Podstawowe wyroby ze szkła sodowo-wapniowo-krzemianowego. Część 9: Ocena Zgodności/Zgodność wyrobu z normą,
- PN-EN 1748-1-2: 2005 (U) Szkło w budownictwie. Podstawowe wyroby specjalne Szkło borokrzemianowe. Część 1-2: Ocena Zgodności/Zgodność wyrobu z normą,
- PN-EN 1748-2-2: 2005 (U) Szkło w budownictwie. Podstawowe wyroby specjalne Tworzywa szklano-krystaliczne. Część 2-2: Ocena Zgodności/Zgodność wyrobu z normą.